Az ország első szoftvertesztelő versenye lezárult! Köszönjük minden online és élő döntőbe jutott játékosunknak, hogy példás kitartással küldték be a feladatokat! Reméljük, hogy hasznos tudással gyarapodtatok a verseny feladatai során. Most tisztelettel búcsúzunk, de bízunk benne, hogy hamarosan újra találkozni fogunk, még izgalmasabb feladatokkal és egyre nagyobb résztvevői bázissal. Sziasztok!

Üdvözlettel: Szoftvertesztelő Verseny Csapata

Bejelentkezés
Azonosító:
Jelszó:

Statikus teszt - Statikus analízis


Jelentkezz be megoldás beküldéséhez!

Feladat leírása:

A következÅ‘ feladattal még maradunk a statikus teszt témakörnél, de ezúttal sokkal technikaibb tudásra lesz szükségetek. Technical Test Analyst képzettségű tesztelÅ‘k és szoftverfejlesztÅ‘k itt elÅ‘nyben lesznek, de alapszinten minden tesztelÅ‘nek illik ismernie a forráskód statikus analízist. Ezt gyakran egy eszköz oldja meg helyettünk, hiszen a programozók nagyon hosszú és összetett kódokat tudnak írni. :)
Egyik nap az alábbi emailt kapod a tesztelési vezetÅ‘tÅ‘l.


"Sziasztok,


mint tudjátok, sajnos az eddig tesztelésre kapott modulok hemzsegtek a gyermekded szoftverhibáktól. Tele vagyunk Access Violation és más mutató létrehozás és felszabadítás problémára utaló bugokkal, túlindexelésekkel és túlcsordulásokkal.
Ezért úgy döntöttünk, hogy mostantól bevezetjük a forráskód statikus analízisét. Arra kérnénk mindenkit, hogy a kapott kódrészleteket ellenÅ‘rizze - sajnos egyelÅ‘re annak fordítása és futtatása nélkül.
Sajnos most eszköz támogatás nélkül kell ezt a feladatot elvégeznetek, mivel nincs meg a szükséges környezetünk. Célunk, hogy a tesztelésre küldött egységek és modulok már ne tartalmazzanak alapvetÅ‘ problémákat.

Alább mindenki megtalálja a neki ellenÅ‘rzésre kiadott kódot. Kérünk titeket, hogy minden hibát, gyanús részt jelezzetek, de ne foglalkozzatok a funkcionális problémákkal! Majd a specifikáció alapú tesztelés kideríti, ha a program nem azt csinálja, amit kell, most koncentráljatok a kód formai hibáira!

Kérek mindenkit, hogy legkésÅ‘bb november 21-én délig küldje el az észrevételeit!


Köszönettel,


CsonTos ALadár TaMás"
Kapcsolódó letölthetÅ‘ fájlok

Programrészlet


Feladatot készítette:

Bujdosó Géza – Masterfield Oktatóközpont

Gyúri Attila – Masterfield Oktatóközpont

Mizsák Krisztián – Masterfield Oktatóközpont

 

Feladathoz kapcsolódó fogalmak:

Forrás:

Szoftvertesztelés egységesített kifejezéseinek gyűjteménye 3.1

HTB-Hungarian Testing Board

Magyar SzoftvertesztelÅ‘i Tanács Egyesület

 

statikus teszt: egy komponens vagy rendszer tesztje specifikáció vagy megvalósítási szinten a szoftver futtatása nélkül. Például felülvizsgálat, vagy statikus forráskód elemzés. [Static Testing]

 

statikus elemzés: a szoftverelemek (például követelmények vagy kód) elemzése azok futtatása nélkül. Általában támogató eszközök segítségével végzik. [Static Analysis]

 

statikus forráskód elemzÅ‘: olyan eszköz, ami ellenÅ‘rzi a forráskód bizonyos tulajdonságait, például, hogy nincsenek-e adatfolyam anomáliák a kódban, vagy hogy megfelel-e a kódolási szabványoknak, minÅ‘ségi elÅ‘írásoknak. [Static Code Analyzer]

 

vezérlési folyam elemzés: statikus elemzés, amely a végrehajtás során fellépÅ‘ események (útvonalak) sorrendjének megjelenítésével foglalkozik. A vezérlési folyam analízis kiértékeli a vezérlési folyam strukturák integritását, olyan vezérlési folyam rendellenességeket keres, mint pl. a zárt hurkok, vagy a logikailag elérhetetlen folyamatlépések. [Control Flow Analysis]

 

adatfolyam elemzés: a változók definícióján és használatán alapuló statikus elemzés. [Data Flow Analysis]

Feladat státusza: lejárt
Max. pontszám: 100 pont
Beküldési határidő:2011-12-05 12:00:00